Bezint eer ge begint...

Het bouwen van een Tiny House neemt al gauw een half jaar tot een jaar in beslag, afhankelijk van de ervaring en tijd die je erin steekt. Er kunnen diverse redenen en factoren zijn waardoor gaande weg de motivatie wegzakt,
hierdoor kan de duur van de bouw behoorlijk oplopen.
Hieronder volgt een opsomming van waar je zoal tegenaan kunt lopen.

1) Tijd,

Door gebrek aan bouwervaring kan de tijdsduur oplopen! Als je niet over voldoende vrije tijd beschikt, overweeg dan om je Tiny House geheel of gedeeltelijk te laten bouwen (Casco). Als je besluit tot laten bouwen, dan beschik je na opdracht binnen 3 maanden over je eigen Tiny House.

2) Bouwlocatie,

In het Nederlandse klimaat is het noodzakelijk om over een grote droge overdekte bouwlocatie te beschikken. Dit is een must voor opslag van bouwmaterialen, apparatuur en machines. Heb je dit niet, hou er dan rekening mee dat het aantal niet-werkbare dagen aanzienlijk kan oplopen. De huur van een locatie is een post die je dus niet moet vergeten mee te begroten.

3) Gereedschap,

Gereedschappen kun je huren of kopen. De aanschaf van gereedschap is een behoorlijke investering.  Onderschat niet wat je zoal nodig hebt aan speciaal gereedschap. Vergeet niet deze post mee te begroten!

4) Montage en bevestigingsmaterialen,

Om bevestigingsmaterialen te kunnen toepassen heb je kennis nodig van de diversiteit en de hoeveelheid van ijzerwaren die er nodig zijn.  Door het verkeerd gebruik van materialen kunnen er constructieve fouten worden gemaakt. Wanneer deze fouten in een later stadium worden ontdekt kun je voor onaangename kosten komen te staan.

5) Overzicht financiën,

Een compleet Tiny House is een behoorlijke klus om te begroten. Met een Casco Tiny House weet je precies wat de basiskosten zijn, hiermee hebben wij een groot gedeelte van de begrotingszorgen en risico’s weggenomen. Vanaf de eerste dag dat je je Casco Tiny House geleverd krijgt, kun je met je eigen overzichtelijke begroting voor de inrichting aan de slag gaan.

6) Lichamelijke arbeid,

Nieuwe vaardigheden kunnen worden aangeleerd, maar lichamelijke arbeid is lichamelijke arbeid!  De nodige kracht en lichamelijke inspanning is een niet te onderschatten noodzaak om een Tiny House te kunnen bouwen. Voor je begint aan de bouw, vraag je jezelf af of je in staat bent om deze lichamelijke inspanning te kunnen leveren?

7) Voorbereiding en onderzoek,

Het bouwen van een Tiny House is niet hetzelfde als het in elkaar zetten van een Ikea kastje. Een Tiny House gaat de openbare weg op en zal rijvaardig moeten zijn. Ook moet de constructie correct geventileerd zijn en stormen weerstaan. Het vergt het nodige vooronderzoek om deze kennis te verkrijgen.  

8) Passie en doorzettingsvermogen,

Het vergt een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen om aan de bouw van een Tiny House te beginnen. Bedenk wel dat het een jaar kan worden, waarin je veel van je vrije tijd (weekenden/ vakanties) inlevert. Hierdoor kunnen je sociale contacten en je relatie ongewenst onder druk komen te staan.